Wie is de doelgroep van de Klimaateffectatlas?
De klimaateffectatlas beoogt een brede doelgroep aan te spreken van professionals die zich direct of indirect bezighouden met klimaatadaptatie.
Waarvoor kan ik de kaarten uit de atlas gebruiken?
De kaarten uit de atlas kunnen worden gebruikt om het thema klimaatadaptatie op de agenda te krijgen en een gevoel te krijgen bij de orde grootte van klimaateffecten.
Hoe is de Klimaateffectatlas ontstaan?
Hoe vaak wordt de Klimaateffectatlas geupdate?
Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de Klimaateffectatlas?
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van de Klimaateffectatlas? Schrijf je in voor de nieuwsflits! Je ontvangt een bericht als er nieuwe kaarten of kaartverhalen in de Klimaateffectatlas zijn opgenomen.
Gebruik
Wat is het verschil tussen de viewer en de kaartverhalen?
Hoe download ik data?
Hoe gebruik ik de data in ArcGIS?
De Klimaateffectatlas data is ook beschikbaar als ArcGIS Online content via deze link. Zo kunt u bijvoorbeeld de data in een GIS-pakket gebruiken zonder te hoeven downloaden.
Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van de klimaateffectatlas?
Nee, gebruik van de Klimaateffectatlas is gratis. De gegevens uit de Klimaateffectatlas kunnen worden gedownload als PDF in de viewer en worden gratis uitgeleverd in GIS-formaat via de helpdesk. De Klimaateffectatlas is een open platform voor openbare informatie.
Hoe zit het met aansprakelijkheid bij het gebruik van gegevens uit de Klimaateffectatlas?
De kaarten uit de atlas zijn bedoeld om het thema klimaatadaptatie op de agenda te krijgen en een gevoel te krijgen bij de orde grootte van klimaateffecten. De kaarten zijn niet bedoeld voor lokale besluitvorming. De betrokken kennisinstellingen en stichting CAS als beheerder aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor gevolgen van aannames of gevolgtrekkingen gebaseerd op teksten of kaarten uit de Klimaateffectatlas.
Kaartinformatie
Waar komen de kaarten uit de atlas vandaan?
De effectkaarten uit de Klimaateffectatlas zijn door verschillende kennisinstellingen ontwikkeld. Hierbij is rekening gehouden met de KNMI'14 scenario's. In de informatie bij de kaartlaag staat vermeld welke partij de kaart heeft ontwikkeld. Kaarten over gevoelige functies en ruimtelijke kenmerken en de achtergrondkaarten zijn vaak afkomstig van bestaande georegistraties.
Welke aannames over klimaatverandering worden gehanteerd in de Klimaateffectatlas?
De Klimaateffectatlas sluit aan op de KNMI'14 scenario's. Het KNMI heeft in 2014 vier klimaatscenario's die de bandbreedte schetsen waarbinnen klimaatverandering in Nederland tot 2050 en 2085 waarschijnlijk zal plaatsvinden. Om de hoeveelheid informatie overzichtelijk te houden, is ervoor gekozen twee beelden met elkaar te vergelijken: huidig klimaat en het jaar 2050 onder scenario WH. Dit is voor de meeste klimaateffecten het worst-case scenario en geeft daarmee de bovenkant van de bandbreedte van verwachtingen weer. Meer informatie over de KNMI’14 scenario’s is hier beschikbaar. In 2021 verschijnen de nieuwe KNMI-scenario's waarin de nieuwste wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering worden verwerkt en wordt de Klimaateffectatlas hierop aangepast.
Staan alle relevante klimaateffecten in de Klimaateffectatlas?
De Klimaateffectatlas beoogt de best beschikbare landelijke informatie te tonen. Voor sommige relevante effecten zoals hagel, onweer en verzilting is nog geen landsdekkend kaartmateriaal beschikbaar.
Staan alle relevante gevoelige functies in de Klimaateffectatlas?
Voor de thema's droogte, hitte en wateroverlast geeft de Klimaateffectatlas een selectie van gevoelige functies weer. Deze selectie is niet uitputtend en primair bedoeld als startpunt.